Cumartesi, Ağustos 26, 2006

Kamu Sendikaları

Hükümetle memur zammı için pazarlık masasına oturan kamu sendikalarından Kamu-Sen miting yapıyormuş. KESK taleplerini güçlendirmek için iki günlük eylem kararı almış. Memurların toplu sözleşme hakkı varmış.

Açıkçası bu konuda kendimi tam bilgili görmüyorum. Ama bildiğim bir şey var. Memur, işçi gibi, önceden kendisinin de katılımıyla yapılan iş sözleşmesini imzalamaz, koşulları önceden tespit edilmiş bir statüye girer. Bu yüzden, memur olmaya karar verdiğinde, ne olacağını, ne alacağını bilir.

İşçi, kendisine sunulan koşulları beğenmediğinde, grev hakkına sahiptir. Ama bunun karşılığında işveren de grev yapan işçilerine koşulları varsa lokavt hakkını kullanabilir.

Ama bizim memlekette hiç kimse ne olduğunu, hangi kalıbın içinde durduğunu bilmediği / beğenmediği için, bizim memurlar sendika kurar, grevli - toplu sözleşmeli statü, maaş pazarlığı hakkı ister. Hükümet de, olmadık isteklere olmadık cevap verir, memura sendika hakkı tanır, ama bu ucube sendikanın, Sanayi Devriminden bu yana şekillenmiş gerçek anlamdaki sendikayla hiçbir benzerliği yoktur, tabela asar, sendika yöneticisi memurlara çıkar ve "yat" hakkı sağlar.

Ama öbür taraftan, adet yerini bulsun diye, pazarlık masasına iki taraf da olmadık isteklerle oturur. Devlet, size yüzde bir zam yapalım der, memur sendikası, saçma olduğunu bildiği halde yüzde oniki zam ister. Hani pazarlık masasına oturdu ya, tavizlerle istediği yere gelecek ya. Kayserili tüccar sanki... Sonra da, vay efendim istediğim olmuyor, bu hükümet memurunu sevmiyor, öbür sendika da zaten Hükümetin adamı, kendi memurunu korumuyor diye kendine prim çıkarmaya çalışır.

Halbuki bence, memur dediğin, en fazla dernek çatısı altında birleşebilir. Bu dernek, sendika anlamında yaptırım gücü olmaksızın, memur temsilcisi sıfatıyla görüşür, ama yok öyle grevmiş, memurla toplu sözleşmeymiş gibi deve mi, kuş mu olduğu belli olmayan işlerle uğraşmaz, uğraşamaz.

Bu yüzden, memur sendikasına da, bizim memleketin memur sendikalarına da inanmıyorum, güvenmiyorum.

Daha iyisini bilen varsa, bana da öğretsin.

0 Comments:

Yorum Gönder

<< Home